Regulier zangles & Zangles Anders

Zingen…

Zingen… of je nu een wereldzanger bent of niet; je wordt er vrolijk van en is geweldig om te doen. Als je gewoon lekker voor de lol zingt heb je vaak weinig last van belemmeringen. Echter, mensen die in een band, koor, solo zingen of veel moeten spreken voor groepen, stuiten vaak op ‘technische’ problemen met de stem of faalangst. Ze krijgen last van de stem, hebben te weinig adem of verkrampen in hun lijf. Je  stem is het enige levende instrument en vraagt om een totaal andere benadering dan een instrument want een piano is tenslotte nooit hees…

Je kan door een verkeerd gebruik van je stem of door spanningen in je lijf (of in jezelf) in de problemen komen met je stem. En als je je stem helemaal verkeerd gebruikt kan je last krijgen van heesheid of nog vervelender; stemknobbels.

Je moet vaak meer dingen afleren tijdens zangles dan aanleren. Ik roep dan ook weleens in de zangles: “Bij mij in de zangles leer je niets… je leert meer af”…..

In de reguliere zangles werken we met verschillende technieken/onderwerpen:

 • stemvolume te vergroten zonder spanning (ademtechniek)
 • werken met een goede ademhaling
 • je stem ronder en warmer laten klinken
 • bewustwording van de spanningen in je lijf
 • goede lichaamshouding
 • interpretatie van een lied
 • presentatie van een lied
 • faalangst/podiumvrees
 • goede stemtechniek voor sprekers
 • hoe je voor te bereiden op een auditie
 • het zingen van verschillende stijlen

Zangles kinderen

In het lesgeven aan kinderen vind ik het erg belangrijk dat het kind zich op zijn/haar gemak voelt bij mij. Vandaar ook de gratis proefles. Als dit niet het geval is dan verwijs ik graag door naar een collega. Ook kinderen lesgeven is maatwerk. Plezier hebben en op je gemak zijn is de basis om te leren, dus speelsheid in de les vind ik belangrijk. Ik werk met drama, zelf liedjes schrijven, zelfvertrouwen, durf en natuurlijk ook zangtechnieken voor een goed stemgebruik. Als kinderen erg getalenteerd en leergierig zijn dan is het ook mogelijk om heel pedagogisch en techniekgericht te werken. Liefde voor de muziek en plezier in het zingen staat voorop!

Zangles voor de oudere stem of de menopauzale stem.

Mensen denken weleens onterecht dat je niet meer kan leren zingen op oudere leeftijd of dat het weinig zin heeft. Niets is minder waar; als je zangles neemt op oudere leeftijd gaat je stem echt beter en mooier worden met de juiste begeleiding. Een stemband is een spier en hoe meer je deze traint des te beter gaat deze functioneren. Een oudere stem heeft juist méér training nodig, vooral als je nog veel zingt in een koor, solo of als je spreekstem dunner, krakeriger wordt. Een ander probleem wat zich kan voordoen bij vrouwen is de menopauzale stem. Veel mensen weten dit niet maar tijdens de overgang/menopauze kun je wel degelijk stemproblemen krijgen. Hormonen hebben impact op de stem, denk hierbij maar eens aan jongens die de ene dag nog een hoge kinderlijke stem hebben en de week erop een zware mannenstem. Ook in het geval van de menopauze/overgang is goede begeleiding en onderhoud van de stem heel erg belangrijk én daarnaast kan het ook zijn dat je op een andere manier moet leren omgaan met je stem.

Zangles Anders…

Bij Zangles Anders gaat het om zangstemmen die te maken hebben met een uitdaging en daarbij ook een therapeutisch component nodig hebben om te kunnen zingen. Of zingen therapeutisch gebruiken om bepaalde problematiek aan te pakken.

Denk aan:

 1. Faalangst
 2. Je stem laten horen/ een ‘stem’ hebben
 3. Fysieke beperking waardoor er goed gekeken moeten worden wat er fysiek wel en niet kan inzake zingen, ademen.
 4. Psychische problemen met zang benaderen
 5. Versterken van je autonomie
 6. Stemproblemen die niet fysiek zijn maar wel vragen om oplossingen omdat je psycho-somatische klachten kunt hebben.
 7. Emotionele blokkades.

En zo zijn er nog wel een aantal te benoemen.

Geef duidelijk aan bij je eerste (proef)les of je regulier zangles wilt of dat je therapeutisch zangles nodig hebt.

Kortom…..

Een geweldige stem is niet een voorwaarde om zangles te nemen. Als jij wilt zingen omdat je simpelweg wilt zingen dan is dat de enige voorwaarde om zangles te nemen. Leeftijd speelt ook geen rol want je kan op elke leeftijd beter leren zingen en je stem ontwikkelen…. En ook blokkades hoeven geen belemmering zijn om te gaan zingen, er zijn veel mogelijkheden om met blokkades te werken en te leren zingen. Het is nooit te laat!

Zingen is voor iedereen!

Reacties zijn gesloten.