HSP-Coaching

Zingen en Hooggevoeligheid
In mijn zangpraktijk werk ik ook geregeld met mensen die last hebben van  hun  hooggevoeligheid terwijl hooggevoeligheid als kwaliteit zou moeten worden gezien. De stem is een prachtig metafoor om mee te werken op het gebied van hooggevoeligheid.

Wat is hooggevoeligheid?
Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig; dit houdt in dat je dingen vaak dieper (aan)voelt dan de gemiddelde mens. Je voelt letterlijk de emoties van andere mensen met name verdriet en pijn en doordat je deze emoties aanvoelt kan dit overprikkeling veroorzaken. Je hebt dan stilte en rust nodig om weer bij jezelf te komen. Maar vooral een groter bewust-zijn over wat van jou is en wat je van de ander aanvoelt is belangrijk.

Een hooggevoelig mens leeft intens en moet zijn/haar energiehuishouding dus goed bewaken. Het is dan ook van belang om energie te steken in dingen/mensen waar je ook weer energie van terugkrijgt. En daarbij grenzen aan te geven wanneer er te veel van je wordt gevraagd.

Hooggevoelige mensen streven harmonie in zichzelf en met de ander na……. en dat blijkt nog niet zo’n eenvoudige opgave. Je cijfert hierbij vaak jezelf weg en de persoonlijke kracht die je hebt. Men voelt zich vaak onbegrepen door de omgeving en dit gaat over het algemeen gepaard met een bepaalde eenzaamheid. Ze krijgen vaak te horen: “Ach, dat valt toch wel mee”……, “Stel je niet zo aan”….. en andere bagatelliserende opmerkingen.

Door te zoeken en te werken aan je innerlijke balans kom je uiteindelijk in je kracht te staan en kan je werken met hart- en zielskwaliteiten als empathie, intuitie, creativiteit, heldervoelendheid en inspiratie.

Kortom met hooggevoeligheid als fijngevoelig instrument kan op verschillende gebieden balans en harmonie worden ingezet.

We werken via de stem/oefeningen om:

  • in je kern/basis te blijven (aarden)
  • vertrouwen in je gevoel/intuitie te hebben/krijgen
  • je grenzen verkennen en aangeven
  • ‘stem’ te geven aan je gevoelens
  • aanwezig durven zijn en jezelf uitdrukken via klank
  • aanwezig te zijn en te blijven in situaties
  • in balans komen met geven en nemen
  • onderstrepen/ontdekken van je kwaliteiten en gevoel voor eigenwaarde
  • ‘af-stemmen’ op wat er in je bewust-zijn en onderbewust-zijn leeft.

 

Reacties zijn gesloten.